Dutch Design Awards beloont het beste Nederlands ontwerp van het afgelopen jaar.
Dutch Design Awards (DDA) is op zoek naar ontwerpen die zich op meerdere vlakken onderscheiden: op de eerste plaats door relevantie en impact, maar ook door de mate waarin ze zich verhouden tot het eigen vakgebied. Van nieuwe cross-overs en samenwerkingen, tot vakmanschap en materialisatie, tot een prikkelende aanpak of aantrekkelijke vorm. DDA kiest voor een ruime benadering van het begrip Nederlands ontwerp:
– Deelname staat open voor in Nederland gevestigde ontwerpers, ontwerpstudio’s en opdrachtgevers.
– De uitvoering van het ontwerp is niet gebonden aan de Nederlandse grenzen.
– Het is een vereiste dat het ontwerp is gerealiseerd/ gepresenteerd/ gepubliceerd in de periode tussen 1 april 2022 en 1 april 2023.
Data 2023
-
9 maart
Aanmelding open
-
20 april 23:59
Aanmelding gesloten
-
29 juni
Bekendmaking nominaties DDA 2023
-
September
Bekendmaking winnaars DDA 2023
-
21 - 29 oktober
DDA tentoonstelling DDW 2023
Categorieën
-
Product
Industrieel ontwerp of gelimiteerde oplages die het leven verbeteren en vergemakkelijken. Van producten voor de werk- of leefomgeving, tot mobiliteit van mens of dier, voor de consument of de B2B-markt.
Bekijk vorige winnaars -
Habitat
Ontwerp en inrichting van de private en openbare ruimte die de kwaliteit van leven ten goede komt. Van infrastructuur tot interieur en van cultureel tot commercieel, blijvend of tijdelijk.
Bekijk vorige winnaars -
Communication
De originele wijze waarop design is toegepast om een effectieve en vernieuwende verbinding te leggen tussen doel, boodschap, medium en ontvanger. Van merk en grafisch ontwerp tot digital en advertising.
Bekijk vorige winnaars -
Fashion
Mode, waarbij draagbaarheid geen vereiste is. Van collecties, unieke stukken en accessoires tot offline of online performances.
Bekijk vorige winnaars -
Design Research
Scenario's en concepten die gebaseerd zijn op gedegen onderzoek. Van speculatief tot toegepast, van onderzoek tot ontwerp en van ideeën tot oplossingen, waarbij de nadruk ligt op de onderzoeksfase.
Bekijk vorige winnaarsCriteria specifiek voor deze categorie
• De onderzoeksvraag heeft evidente potentie voor de toekomst.
Algemene criteria
• Het werk is voorbeeld stellend. -
Data & Interaction
Ontwerp van interactieve installaties en interfaces waarbij door toepassing van data waarde wordt toegevoegd voor mens, maatschappij en of natuur. Projecten hebben een innovatief karakter en zetten aan tot (inter)actie. Van autonoom tot commercieel, van app tot site en van installaties tot virtuele werelden.
N.B. Categorie is vervanging voor categorie Service & Systems per 2021.
Bekijk vorige winnaarsCriteria specifiek voor deze categorie
• Het werk kenmerkt zich door creativiteit en originaliteit, in concept en/of ontwerp.
Algemene criteria
• Techniek en innovatie is succesvol en gebruiksvriendelijk toegepast. -
Best Commissioning
De prijs voor opdrachtgevers die ontwerpers en vormgeving strategisch en structureel inzetten voor hun bedrijf of instelling. Van selectie en briefing tot het bieden van ruimte aan creativiteit en het borgen van de resultaten in de organisatie.
Bekijk vorige winnaarsCriteria specifiek voor deze categorie
• De kwaliteit van de uitvraag.
• De strategische impact en duurzaamheid van de samenwerking.
• Het innovatief gehalte van de samenwerkingsvorm.
• De professionaliteit van de betrokken partijen. -
Young Designer
Dit is de stimuleringsprijs voor jong talent dat maximaal vijf jaar als professionele ontwerper aan het werk is, bijvoorbeeld na je afstuderen. Belangrijk om te weten is dat een afgeronde opleiding geen voorwaarde (meer) is. Wel is deelname voor studenten uitgesloten. Bij de beoordeling staat de ontwerper centraal en wordt gekeken naar de kwaliteit van het gehele portfolio.
Keep an Eye Foundation en Dutch Design Awards geloven dat financiële ondersteuning het verschil kan maken aan het begin van iemands carrière. Sinds 2018 koppelt Keep an Eye daarom een financiële stimulans aan de Young Designer Award van DDA, waarmee we samen jonge ontwerpers serieus op weg kunnen helpen.
Bekijk vorige winnaarsCriteria specifiek voor deze categorie
Let op:
Bij categorie Young Designer dien je 2 tot 3 verschillende projecten uit jouw portfolio in. Dit doe je door meerdere losse inschrijvingen in te dienen in de categorie.Specifieke criteria:
Algemene criteria
• De ontwerper laat potentie voor de toekomst zien.
• Het werk van de ontwerper stelt de huidige stand van zaken binnen zijn/haar discipline(s) ter discussie.
-
Public Award
De Public Award wordt uitgereikt aan de winnaar met de meeste stemmen van het publiek. Bezoekers aan de overzichtstentoonstelling kunnen tijdens Dutch Design Week stemmen op de winnaars uit de categorieën: Fashion, Product, Communication, Service & Systems, Habitat, Design Research, Young Designer en Best Commissioning.
Bekijk vorige winnaars -
Keep an Eye Foundation
Keep an Eye Foundation en Dutch Design Awards geloven dat financiële ondersteuning het verschil kan maken aan het begin van iemands carrière. Sinds 2018 koppelt Keep an Eye daarom een financiële stimulans aan de Young Designer Award van DDA, waarmee we samen jonge ontwerpers serieus op weg kunnen helpen.
Keep an Eye Foundation houdt de ogen open voor jonge, veelbelovende talenten. Deze getalenteerde muzikanten, kunstenaars, fotografen, ontwerpers en filmmakers krijgen dankzij verschillende beurzen, prijzen, shows en festivals de kans om hun talent te ontwikkelen, nieuwe mogelijkheden te creëren en bovenal hun creatieve dromen te verwezenlijken. Keep an Eye streeft verder naar uitwisseling tussen de verschillende disciplines en opleidingen.
-
BNO Piet Zwart
Deze oeuvreprijs wordt door de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en DDA toegekend aan een ontwerper die excelleert op één of meer van de vakgebieden waarop fotograaf, typograaf, ruimtelijk en industrieel ontwerper Piet Zwart actief was. De prijs wordt eens per twee jaar toegekend. De eerstvolgende BNO Piet Zwart Award wordt uitgereikt in: 2023.
Bekijk vorige winnaars
Criteria
DDA kijkt hoe een ontwerp zich verhoudt tot de Nederlandse samenleving in de breedste zin van het woord: economisch, sociaal, cultureel en inhoudelijk. Grote en kleine vraagstukken in én buiten Nederland vragen om een nieuwe, relevante ontwerpbenadering en vormen de aanleiding voor nieuwe dromen om na te streven. Tegelijk is design ook een toegepast vak. Het verandert het leven van mensen en maakt dingen beter en waardevoller. Soms met een relatief kleine, slimme ingreep, soms met een baanbrekend idee. De vakjury's en hoofdjury beoordelen alle ontwerpen in de basis op vier overkoepelende criteria. Per categorie leggen zij andere accenten en hanteren zij eventueel aanvullende criteria.
-
Impact
- Het werk heeft impact op maatschappelijk, economisch en/of individueel niveau.
- Het project sluit aan op een vraagstuk, ontwikkeling of trend.
- Het zet betekenisvolle verandering in gang en/of bewerkstelligt die.
-
Onderscheidend vermogen
- Het werk heeft een vernieuwend karakter.
- Er is sprake van een multidisciplinaire of discipline overstijgende samenwerking of aanpak.
-
Zeggingskracht
- Het ontwerp slaagt erin de intentie van de ontwerper te communiceren.
- Het werk spreekt tot de verbeelding en kent een beredeneerde balans tussen vorm en functie.
-
Productiewijze
- Het werk is op verantwoorde wijze geproduceerd.
- Het getuigt van professioneel gebruik van materialen en technieken.
- Het werk is van hoge kwaliteit.
Onafhankelijke Nederlandse designexperts scouten, jureren en selecteren de top drie en winnaars in het design werkveld