28.11.2019

Wie zijn de winnaars van Dutch Design Awards? Wat drijft ze en wat is hun visie op ontwerp? In de serie Winnaarsportretten dit keer Edwin Jakobs, creative coder en één van de drie oprichters van RNDR. Deze ontwerpstudio voor interactieve media won met OPENRNDR een Dutch Design Award in de categorie Communication.

Noemen jullie jezelf ontwerpers of programmeurs?
“Wij zijn ontwerpers van experience design. Vanuit onze studio helpen we klanten met ontwerpproblemen, waarbij software het startpunt vormt. We gaan steeds een interessant ontwerpproces aan, waarbij we experimenteren met datavisualisatie die in de ruimte plaatsvindt. Wij zien creative coding en programmering als onderzoeksmiddel of een middel van expressie. Daarin zit zoveel vrijheid en creativiteit.”

De Jury noemt OPENRNDR een vernieuwend, open, cross-mediaal en multidisciplinair platform voor alle ontwerpers en vindt dat het een revolutie inluidt voor het vakgebied. Waarom is dat denk je?
“Wij zijn niet de enigen, dus ik weet niet of wij alleen nu persé een revolutie ontketenen, maar OPENRNDR kenmerkt wel een heel duidelijke verschuiving. In de beginjaren was het ontwerpen van software nog zo ingewikkeld dat die kennis echt gedeeld moest worden om vooruit te komen. Later, toen software een rendabel product bleek, werd alles weer afgeschermd. Nu leven we in een maatschappij waarin online zoveel informatie te vinden is, waar design en software steeds meer versmelten en waar het normaal is om zelf uit te vogelen hoe iets werkt. Willen we daar in groeien, dan moeten we die kennis weer toegankelijk maken. Zo ontstaan er nieuwe tools en nieuwe vormentaal.”

1

Wat maakt OPENRNDR zo eigen?
“We hebben bewust gekozen om het op een bepaalde manier in te richten. De ontwerper is het uitgangspunt en we wilden het zo makkelijk mogelijk maken voor creatieven om ermee te werken en verder uit te bouwen. Zo hebben we alles gedocumenteerd in laagdrempelige handleidingen en een aantal technische aspecten naar de achtergrond verplaatst om het creatieve mogelijk te maken. Maar heb je interesse in de technische aspecten, dan kun je die ook makkelijk naar voren halen. Zelfs hoe OPENRNDR zelf in elkaar zit, is te zien. We leggen ons eigen framework bloot.”

Is dat niet heel open?
“Het is spannend om iedereen een inkijk te geven in je werkwijze. Je geeft ruimte voor kritiek door collega’s en gebruikers. Maar het zou gek zijn om het open source te noemen en zelf niet open te zijn. OPENRNDR is heel organisch en kent geen eindvorm. En dat is precies de bedoeling. Hoe meer mensen het gebruiken en eraan bijdragen, hoe meer nieuwe toepassingen en vormen er ontstaan. Dat is bijzonder.”

— “Wij willen het onderzoekend vermogen van mensen stimuleren en ze in staat stellen zelf nieuwe tools en technieken te ontwikkelen en met elkaar te delen.” - Edwin

Hoe kunnen jullie dit ook open source houden? 
“De energie die wij erin hebben gestoken betaalt zich op andere manier terug. Om te beginnen is het natuurlijk een bijzonder portfolio. Daarnaast is het door het organische karakter ook voor ons een bron van kennis en inzicht.  Ook hebben we voor OPENRNDR veel van onze kennis gedocumenteerd. Dat is waardevol voor stagiaires, nieuwe medewerkers of andere collega’s die er wat mee willen doen. De hele studio heeft er wat aan.”

OPENRNDR ondersteunt de ontwerpgemeenschap en helpt deze verder te ontwikkelen. Waarom is een dergelijk platform belangrijk voor jullie?
“We gebruiken allemaal apps, applicaties en websites, maar vragen we ons ook af hoe deze werken? En of ze niet beter voor ons kunnen werken? Wij willen het onderzoekend vermogen van mensen stimuleren en ze in staat stellen zelf nieuwe tools en technieken te ontwikkelen en met elkaar te delen. Volgens mij is dat precies waar behoefte aan is: kritisch zijn op huidige systemen, zelf experimenteren en techniek en creativiteit met elkaar mixen. OPENRNDR biedt daar een interessante ingang voor.“

OPENRNDR
OPENRNDR is een open source framework voor  creative  coding. Door iteratief te schetsen met code kunnen onverwachte dingen worden ontdekt en doorontwikkeld. OPENRNDR is beschikbaar voor iedereen en hierdoor ontstaat een inclusieve gemeenschap van coders, ontwerpers en andere gebruikers.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!