12.04.2021

Dutch Design Awards beloont het beste Nederlands ontwerp van het afgelopen jaar. Dat doen we aan de hand van acht categorieën met ieder een eigen vakjury. Wie zitten er in deze vakjury en beoordelen straks jouw werk? En wie vertegenwoordigt hen in de hoofdjury? De komende weken maken we de gezichten achter elke categorie bekend. Deze keer: Product!

Hoofdjury

Ingeborg van Lieshout
Ingeborg van Lieshout schrijft als onafhankelijk copywriter en tekstredacteur onder de naam The Green Light District. Na haar studie aan de TU in Delft heeft ze zich gespecialiseerd in architectuur, design, duurzaamheid en technologie. Voor publieks- en vakmedia, van Bright tot Wallpaper, struint Ingeborg expo’s en het internet af op zoek naar vernieuwend ontwerp dat ons leven beter maakt. De producten die we dagelijks gebruiken zijn het gevolg van de fantasie van een ontwerper, waarvoor producenten een gebruik zien. Verbeelding is volgens Ingeborg het begin van vernieuwing.

Vakjury

Lonny van Ryswyck
Lonny van Ryswyck is samen met creatief partner Nadine Sterk eigenaar van ontwerpstudio Atelier NL. Daarnaast is Lonny docent bij Design Academy Eindhoven en geeft ze wereldwijd lezingen & workshops om Atelier NL’s unieke ontwerpfilosofie te delen. Een filosofie die zich focust zich op grondstoffen, verantwoorde productiepraktijken en goed vakmanschap.
Volgens Atelier NL biedt ontwerp de mogelijkheid om lokale gemeenschappen te verbinden met de waardevolle bronnen om hen heen. Betrokkenheid bij de gemeenschap en publieksparticipatie staan hoog in het vaandel. Dit komt tot uiting in het gebruiken en inzetten van lokale bronnen en daarbij te focussen op de belangrijke verbinding tussen mensen en hun omgeving.

Kristina Andersen
Kristina Andersen is assistent professor bij Future Everyday / Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze houdt zich bezig met de manieren waarop we potentiele technologische toekomsten kunnen verbeelden met behulp van digitaal vakmanschap en samenwerkingen met semi-intelligente machines. Hoe kunnen we innoveren, ontwerpen en handelen rond dat wat nog moet worden bedacht? Hoe kunnen we onze methodologieën zo inrichten dat ze ook de complexe culturele, politieke en persoonlijke aspecten van het leven betrekken?

Cees van Dok
Head of core product design bij Miro, Cees van Dok, is afgestudeerd als Industrieel Ontwerper aan de Technische Universiteit Delft en heeft zijn carrière opgebouwd bij Microsoft, frog design en TomTom. Met 20 jaar ervaring in software user experience, product design en leiderschap, is hij zeer vertrouwd met zowel het ontwikkelen van de strategische en zakelijke waarde van nieuwe proposities, als met de uitdagingen en complexiteit van het creëren en realiseren van prijswinnende producten.

Chris Kabel
Chris Kabel studeerde in 2001 af aan Design Academy Eindhoven en woont en werkt in Rotterdam. In zijn werk combineert hij zijn fascinatie voor materialen en natuurverschijnselen met een sensitieve en analytische benadering voor het ontwerpen van objecten, meubels en architectonische elementen. Sensitiviteit voor de context en het vinden van relevante design antwoorden zijn belangrijker dan trends: “Ik hou er meer van om slim te zijn dan stylish”. Op welke wijze dan ook, esthetiek volgt altijd op een intuïtieve en poëtische manier.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!