Dutch Design Awards beloont het beste Nederlands ontwerp van het afgelopen jaar. Dat doen we aan de hand van acht categorieën met ieder een eigen vakjury. Wie zitten er in deze vakjury en beoordelen straks jouw werk? En wie vertegenwoordigt hen in de hoofdjury? De komende weken maken we de gezichten achter elke categorie bekend. Deze keer: Young Designer!
Hoofd jury
Evelien Reich
Evelien Reich is hoofdredacteur van ELLE Decoration in Nederland, een baan die zij omschrijft als de beste ter wereld, omdat het haar passie voor ontwerp en interieur combineert met haar ervaring op het gebied van publishing. Haar huidige functie is een vervolg op een 20 jaar lange carrière waarin ze zowel werkte als styliste met een voorliefde voor vernieuwende redactionele artikelen en als redacteur die schrijft over design.
Vakjury
Aynouk Tan
Aynouk Tan is (mode) journalist, curator, docent en activist, gespecialiseerd in de relatie tussen uiterlijk en identiteitspolitiek. Door het uiterlijk vanuit een antropologisch oogpunt te observeren wil ze koloniale, neoliberale en hetero-normatieve verhalen deconstrueren. Met andere woorden: queering identity. Tot haar klanten behoren onder andere Radio 1, Tropenmuseum, Mama Cash Foundation, Stedelijk Museum, het Cobra Museum en Linda TV. Aynouk is ook adviseur bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst en voorzitter van het bestuur van de politieke partij Amsterdam BIJ1.
Jeroen Junte
Jeroen Junte is freelance journalist, curator en onderzoeker in design en architectuur. Hij is hoofdredacteur van het on- en offline platform Designdigger.nl en is daarnaast vaste medewerker bij de Volkskrant en Bouwwereld. Hij cureerde diverse tentoonstellingen, waaronder Slow Tech over de versmelting van ambacht met hightech productie met 3D-printers en robots. Zijn meest recente expositie was Luxe? in designmuseum Cube, waarin nieuwe vormen van luxe worden verkend, zoals privacy, tijd en natuur. Daarnaast heeft hij lesgegeven op instellingen als de Rietveld Academie, het Sandberg Instituut en Design Academy Eindhoven.
Tamar Shafrir
Tamar Shafrir is schrijver en docent in het uitgebreide ontwerpveld (inclusief architectuur, visuele cultuur, technologie, mode en muziek). Haar onderzoek bestrijkt een breed spectrum van onderwerpen, van grotschilderingen en object taxonomieën tot Missy Elliott video’s en machine learning. Ze is als docent en scriptieadviseur aangesloten bij de Gerrit Rietveld Academie en als mentor bij Design Academy Eindhoven. Buiten Nederlands werkt ze daarnaast als theoriedocent aan het London College of Communication. Tamar behaalde haar BSc in architectuur aan de Universiteit van Virginia en een MA in contextueel ontwerp aan Design Academy Eindhoven.
Thomas Clever
Thomas Clever is medeoprichter van CLEVER°FRANKE, een toonaangevend adviesbureau op het gebied van datadesign en technologie, gevestigd in Utrecht (NL) en Chicago (VS). Na het afronden van zijn studies Grafisch Ontwerp (BA) en Data Visualisatie (MA) aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, begon hij samen met Gert Franke CLEVER°FRANKE. Als creatief en strategisch directeur leidt Thomas projecten voor klanten als Google, Warner Music Group, Cisco Systems, Wired, en Globalance Bank.
Liv Vaisberg
Als cultureel ondernemer en initiator van verschillende internationale kunst- en designbeurzen (COLLECTIBLE, POPPOSITIONS, A Performance Affair), combineert Liv Vaisberg haar expertises. In 2017 startte ze haar eigen adviesbureau op; Liv Vaisberg – Office for Art & Design, Vanuit hier adviseert ze diverse klanten over hun kunst- en designstrategieën en het versterken van hun netwerk, waaronder Art Rotterdam en UNSEEN.