08.10.2024

DUO INTERVIEW - Bob Hendrikx x Auke Bleij

1
2

— ‘De natuur kan zelf ontzettend goede oplossingen bieden’

Bob Hendrikx is een bio-designer die werkt met levende organismen om duurzame producten te ontwikkelen. In 2021 werd hij met zijn ‘levende doodskisten’ genomineerd voor de Young Designer Award en won hij de Public Award. Bob zet Auke Bleij in de spotlights. Auke biedt met zijn start-up Respyre innovatieve oplossingen voor stedelijke vergroening, zoals een muur van mos-beton.

Ondernemerschap

Bob: “Auke en ik hebben veel gemeen. We komen allebei van de TU Delft, werken met een mooie innovatie en zijn jong begonnen met ondernemen. De kernvraag is voor ons allebei: ‘Hoe kunnen we deze wereld weer groener maken?’. Bij Auke is dat zelfs letterlijk het geval. Ontwerpen is voor mij iets concreet kunnen maken, zodat het daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Daar is Auke’s werk een goed voorbeeld van.”

Auke: “Ik kijk op mijn beurt vaak naar wat Bob doet. Hij loopt voor mijn gevoel twee jaar voor op de rest van ons. Hij ramt dwars door elke uitdaging die hij voorgeschoteld krijgt. Als ik bijvoorbeeld naar zijn recente investeringsronde met Loop Biotech kijk, die tot in de puntjes geregeld is, dan denk ik: ‘I need to step up my game’.”

Bob: “Ja, dat zal ook nog op jouw pad gaan komen. Ik kijk op mijn plaats weer naar mensen die nog een stap verder zijn, zoals Julian Jagtenberg van Somnox (een ‘zachte’ robot om mee te slapen, red.) en Jouri Schoemaker van Pieter Pot (boodschappen in herbruikbare potten, red.). We vormen als het ware een soort treintje. Heb jij ook alweer mensen in jouw kielzog, Auke?”

Auke: “Ja, ik help tegenwoordig een paar hele beginnende mensen met pitchen.”

Bob: “Kijk, dat is zo mooi, dat we elkaar verder kunnen helpen. Ik leer ook weer dingen van wat Auke doet. Ik kom net uit Amerika en daar hoorde ik dat het hebben van een Raad van Advies heel belangrijk is voor investeerders. Kort daarna zag ik een bericht dat jij al zo’n Raad aan het opzetten bent, waardoor ik dacht: ‘Oh nice, dat doen ze dus al heel goed!’.”

Levend materiaal

Bob: “Waarom is werken met levend materiaal de toekomst? De essentie is dat we nu een negatieve footprint hebben, en mijn doel is dat we een soort worden met een positieve footprint. Dat betekent samenwerken met de natuur en organismen juist in leven houden. Je krijgt daardoor een nieuwe wereld aan materialen, waarbij een boom zelf een materiaal is en niet ‘hout’. We zijn daarvoor vanuit het organisme gaan denken. Wat wil een paddenstoel eigenlijk? Het is een hele nieuwe manier van ontwerpen waarbij duurzaamheid centraal staat.”

Auke: “Bob heeft een iets andere invalshoek dan ik. Wij mensen hebben een hele invasieve houding ten opzichte van onze omgeving. We veranderen van alles zonder rekening te houden met de impact. Dat levert in steden ontzettend steriele bouwwerken op, met veel glas en natuursteen, die zo weinig mogelijk onderhoud nodig hebben. Vervolgens heb je in die gebouwen airco nodig, want ja, het wordt toch wel erg warm. En oh ja, we moeten ook de lucht nog filteren. De natuur kan voor dat soort problemen ontzettend goede oplossingen bieden. Mos is een pionier die tien keer beter is dan klimaatsystemen die met veel kunst- en vliegwerk geïnstalleerd moeten worden.”

Nieuwe esthetiek

Bob: “De paddenstoel waar we mee werken is in principe wit, maar soms heeft hij een bruin vlekje omdat hij het even niet naar zijn zin heeft gehad. We hebben het groeiproces nu zo goed onder controle, dat we het in principe kunnen sturen. Daarbij ontstaat voor mij een interessant ethisch vraagstuk: moet je het organisme wel sturen? Want dan ben je als mens toch weer dominant. We bieden daarom twee versies: één die helemaal strak wit is en een ‘wilde’ variant. Als je van tevoren vaststelt dat het product anders is dan op de foto, dan vinden mensen het wel oké. Het is een kwestie van verwachtingsmanagement.”

Auke: “Die verwachting is wel een worsteling. Mensen denken bijna dat mos-beton een soort verf is die voortdurend groen blijft. Tot nu toe is het niet bespreekbaar dat mos soms weer bruin wordt. Architecten vinden het product wel tof, maar aannemers zitten er vaak minder op te wachten. We hebben in zekere zin de moeilijke route gekozen, omdat we willen dat het op grote schaal toegepast gaat worden en niet alleen op een paar high-end projecten.”

Toekomst

Auke: “Respyre staat voor steden die weer gaan ademen. Dat doe je niet alleen met mos-beton, maar met natuur op heel veel plekken. Zo willen we de daken op en hebben we ook een idee om fijnstof op te vangen. Ik zou Respyre dus graag breder trekken, zodat we een autoriteit worden op het gebied van schaalbare oplossingen voor leefbare steden.”

Bob: “Ik streef naar het creëren van een bedrijf dat een voorbeeld is van hoe je producten kunt laten groeien met een positieve footprint. Dat Loop Biotech straks over de hele wereld fabrieken heeft waar met lokale organismen natuur wordt verwekt. Het ultieme doel is dat we ook de bodem gaan saneren met dat organisme en op die manier vervuilde plekken omzetten tot bossen.”

Evelien Reich was de afgelopen drie jaar voorzitter van de Young Designer jury van Dutch Design Awards. Dit jaar interviewt ze de Young Designers die DDA heeft geselecteerd uit de archieven en de talenten die deze ontwerpers in de spotlight willen zetten. Alle twintig Young Designers uit verleden en heden tonen hun werk in de 2024 DDA tentoonstelling tijdens Dutch Design Week in Eindhoven (19-27 oktober).

Ontdek het werk van Bob Hendrikx en Auke Bleij en alle andere Young Designers of the Past & Present in de DDA24 expositie in Microlab Hall op Strijp-S, tijdens Dutch Design Week. Van 19 tot en met 27 oktober 2024 in Eindhoven.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!