Tom van Soest wint DDA Young Designer Award

October 29 2016
Nick Bookelaar
Nick Bookelaar

EINDHOVEN, 29 oktober 2016 – Met een werkwijze die getuigt van lef en de liefdevolle aanpak van een ambachtsman sleept Tom van Soest dit jaar de Young Designer Award in de wacht. Op zaterdag 29 oktober zijn tijdens Dutch Design Week alle Dutch Design Awards (DDA) uitgereikt. Er werden prijzen toegekend in zes hoofdcategorieën. Daarnaast waren er de speciale prijzen; niet alleen voor jong talent (Young Designer), maar ook voor opdrachtgevers (Best Client Award) en de publieksprijs (Public Award).

Uit de drie genomineerden talenten (Tom van Soest, Marius Jopen en Sophie Hardeman) koos de internationale jury (onder leiding van Giovanni Colauto, CEO van De Bijenkorf) voor Tom van Soest. Lovenswaardig aan zijn werk is dat hij een bruikbaar product met impact presenteert. Hij onderscheidt zich door verder te kijken dan alleen het eindproduct; door zelf ook het maakproces erachter te ontwerpen. Het is een bewonderenswaardige verdienste dat hij erin is geslaagd om in korte tijd grip te krijgen op het normaal gesproken langdurige, kostbare en complexe proces van regelgeving voor (nieuw)bouwmaterialen. De jury kijkt uit naar de verdere ontwikkeling van deze ontwerper en zijn bedrijf.

Grote winnaar van DDA 2016 is FLAX Chair van Christien Meindertsma. Dit project won de Future Award, de prijs voor het meest belovende ontwerp voor de toekomst. Andere Dutch Design Awards winnaars zijn dit jaar: Dikke van Dale van Studio Joost Grootens (Communication), Sistaaz of the Castle van Duran Lantink en Jan Hoek (Fashion), Biesbosch MuseumEiland van Studio Marco Vermeulen (Habitat), FLAX Chair van Christien Meindertsma (Product), Designs for Flies van Frank Kolkman (Service & Systems), Uruzgan’s Legacy van Specialist Operations (Design Research) en Brabantia (Best Client Award). Crystal Houses van MVRDV, ABT & TU DELFT en POESIA ontving online en in de tentoonstelling de meeste stemmen van het publiek en is daarmee de winnaar van de Public Award.

Dutch Design Awards

Op zaterdag 29 oktober is tijdens Dutch Design Week de winnaar bekendgemaakt. De prijsuitreiking vormt samen met een tentoonstelling tijdens Dutch Design Week (22-30 oktober 2016) van het werk van alle finalisten en de publicatie Dutch Design Today een platform voor Dutch design in de volle breedte. Kijk voor meer informatie op dutchdesignawards.nl.

Dutch Design Foundation

Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft dat het probleemoplossend vermogen van ontwerpers de wereld vooruithelpt. Daarom biedt DDF ontwerpers kansen, ondersteuning, publiciteit en een podium. DDF organiseert Dutch Design Week en Dutch Design Awards en is actief tot ver buiten Nederland. Het jaar rond verzorgt de organisatie debatten, lezingen, exposities en bijeenkomsten. Zo zet DDF de beste en meest veelbelovende ontwerpers in de schijnwerpers, en brengen zij hun ideeën en ontwerpen de wereld in. Lees meer over DDF op dutchdesignfoundation.com.

Nick Bookelaar

PRESSKIT BESCHIKBAAR TOT 28 NOVEMBER