Lef kenmerkt finalisten hoofdcategorieën Dutch Design Awards 2017

June 8 2017

De 27 genomineerde projecten voor de 15e editie van Dutch Design Awards onderscheiden zich door lef. Het lef om initiatief te nemen, verantwoordelijkheid te nemen, op lange termijn te durven denken en de moed om voor maatschappelijke relevantie te kiezen. Onafhankelijke designexperts nomineerden projecten waarin deze kenmerken volop terug te zien zijn in de zes hoofdcategorieën: Communication, Design Research, Fashion, Habitat, Product en Service& Systems. Het werk van alle genomineerden is te zien tijdens de overzichtstentoonstelling tijdens Dutch Design Week in Eindhoven (21-29 oktober). De winnaars worden daar op 28 oktober bekendgemaakt.

De afgelopen 15 jaar heeft Dutch Design Awards (DDA) projecten beloond die we vandaag de dag gebruiken of ervaren als dagelijkse realiteit. Ook de genomineerde ontwerpers van nu hebben de intentie en potentie om vorm te geven aan de toekomst. Daarbij valt het de commissie op dat Nederlandse ontwerpers zich enerzijds kenmerken door maatschappelijk engagement en de bekwaamheid om oplossingen te bieden voor complexe problemen. Anderzijds vraagt de commissie zich af of die nadruk op de verantwoordelijkheid van ontwerpers over maatschappelijke thema’s wenselijk is. Naast relevantie is er ook behoefte aan goede ontwerpen die, zichtbaar en onzichtbaar, hun weg vinden naar functioneel, dagelijks gebruik. Deze discussie kleurt ook de lijst van 27 nominaties.

Naast de hoofdcategorieën reikt DDA speciale prijzen uit aan jong talent (Young Designer Award) en opdrachtgevers (Best Client Award). In samenwerking met de BNO wordt dit jubileumjaar ook de tweejaarlijkse Piet Zwart Award uitgereikt. Het meest veelbelovende ontwerp voor de toekomst wordt bekroond met de Future Award.

FINALISTEN

Klik hier om alle finalisten van Dutch Design Awards 2017 te bekijken.

COMMISSIES

Drie commissies bestaande uit in totaal twintig designexperts maakten een keuze uit alle inzendingen en gescoute projecten. Zij beoordeelden projecten aan de hand van de criteria esthetiek, impact, innovatie, productiewijze en samenwerking. Doorslaggevend voor een nominatie is de mate waarin een ontwerp vernieuwend is en/of een relevante bijdrage levert aan de maatschappij. Dit zijn de designexperts die dit jaar de commissies vormen (op alfabetische volgorde): Angelique Spaninks, Anne Hoogewoning, Bas Raijmakers, Bert Hagendoorn, Carolien Ligtenberg, Eline Strijkers, Erwin van der Zande, Ewoudt Boonstra, Iris Ruisch, Joost Alferink, Karin van den Brandt, Lonny van Ryswyk, Matthijs van Dijk, Michiel van Schie, Milou van Rossum, René Boer, Richard van der Laken, Roosje Klap, Sabine Wildevuur en Ulf Hackauf. Een internationale vakjury kiest uit de finalisten in oktober de winnaars.