Finalisten Young Designer Award bekend

June 22 2015
Fotografie © Bo van Veen
Fotografie © Bo van Veen

Ontwerpers David Derksen, Barbara Langendijk en Teresa van Dongen zijn dit jaar de kanshebbers voor de Young Designer Award van Dutch Design Awards. De winnaar wordt zaterdag 24 oktober bekendgemaakt tijdens Dutch Design Week in Eindhoven.

DRIE FINALISTEN

Dutch Design Awards (DDA) toont en beloont jaarlijks het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. De Young Designer Award is de speciale stimuleringsprijs voor jong talent. Uit in totaal 95 inzendingen selecteerde de commissie onder voorzitterschap van Saskia van Stein (Bureau Europa) drie finalisten: David Derksen, Barbara Langendijk en Teresa van Dongen.

TRENDS EN ONTWIKKELING

Onder de inzendingen signaleerde de selectiecommissie veel aandacht voor vorm en esthetiek, en een toename van het aantal samenwerkingsverbanden. Jonge ontwerpers geven in toenemende mate blijk van het besef dat werken met experts, veelal van buiten het eigen vakgebied, het eindresultaat meerwaarde verleent. Zelf lijken de ontwerpers ook meer allround te worden; zo stijgt het aantal dat zelf kleinschalig produceert dankzij toegenomen technische mogelijkheden, en neemt aandacht voor de ondernemerskant van het ontwerperschap toe. De commissie looft het algehele niveau van de inzendingen, maar benadrukt dat diversiteit in denkrichtingen essentieel blijft om te komen tot design dat behalve esthetisch hoogwaardig ook maatschappelijk relevant is.

Bekijk hier het werk van de Young Designer Award finalisten 2015.