vooruitblik DDA15 met Richard van der Laken

February 27 2015
Richard van der Laken, DDA Awardshow 2014 © Sjoerd Eickmans
Richard van der Laken, DDA Awardshow 2014 © Sjoerd Eickmans

Een vooruitblik op DDA 2015 met communicatie en service & systems voorzitter Richard van der Laken.

Wat was jouw design hoogtepunt van het afgelopen jaar?

Door de aardverschuivingen in het Midden Oosten is het vluchtelingenprobleem nóg urgenter geworden. Eén van de grote problemen bij vluchtelingen is dat wat zij meemaken ongekend tragisch is, maar dat de vluchteling zelf niet of nauwelijks als mens gezien wordt. Vluchtelingen zijn nummers, cases, ontmenselijkt. Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen, journalist Martijn van Tol, fotograaf Dirk Jan Visser en developer Aart Jan van der Linden zijn naar Irak afgereisd en hebben een vluchtelingenkamp letterlijk en figuurlijk in kaart gebracht. Het heeft een waanzinnige interactieve ervaring opgeleverd die een diep menselijk beeld schetst van de hedendaagse vluchteling. Daar word je even stil van. Refugee Republic

Waar hoop je dit jaar door verrast te worden in de selectie?

De afgelopen jaren hebben we allemaal onze mond vol over de maatschappelijke betekenis van design. Ikzelf voorop. :-) Ik denk ook dat dat belangrijk is. Dat je je als opdrachtgever en als ontwerper afvraagt waarom je de deingen doet, en altijd ee goede reden hebt om nieuwe producten, diensten en communicatie de wereld in te slingeren. Een goed ontwerp begint echter bij een idee, een mening, de verbeelding. Daar begint het mee en daar overtuig je mensen ook mee. Kortom, ik hoop dat we dit jaar weer verrast worden door de verbeelding, door de sprankeling van ideeën. Niet door vormlust, maar wel door de lust om te creëren, om dingen anders te doen, gewoon omdat sommige mensen nue eenmaal dingen anders willen doen.

Afgelopen jaar bleek binnen de categorie dat ontwerpers zich steeds meer als content managers profileren. En dat een holistische aanpak noodzakelijk is voor de complexe problemen van vandaag. Welke ontwikkeling denk je dat er in 2015 uitspringt?

Dat is moeilijk te zeggen. Ontwikkelingen beginnen niet binnen 1 jaar om er na 1 jaar ook weer mee te stoppen. Binnen de redactionele, journalistieke en politiek geënagaeerde hoek verwacht ik dat er veel zal veranderen. Dit komt natuurlijk door de vreselijke gebeurtenissen in januari in Parijs. Als mede oprichter van de wekelijkse visuele column Gorilla (Groene Amsterdammer) voel ik me enorm aangesproken en enigszins uit het lood geslagen. Het vrije woord is een ongekend belangrijk goed, wat we hier in Nederland, ook en vooral als creatieven, maar al te vaak for granted nemen. Maar of dat ook te zien is in de inzendingen, dat betwijfel ik. Daar is het te pril voor.