The making of Dutch Design Awards 2017

October 13 2017

Wat zou de Awards Show zijn zonder de awards? Voor de Dutch Design Awards 2017 Awards Show heeft Glamcult Studio awards ontworpen die door Addfab, een 3D printfabriek voor de productie van industriële metalen onderdelen, zijn geproduceerd. Wij namen tijdens de voorbereidingen een kijkje achter de schermen bij Addfab om te zien hoe de Awards tot stand gekomen zijn!

De Dutch Design Awards 2017 Awards worden geproduceerd met behulp van 3D-metaalprints in de 3D printfabriek van AddFab. Er zijn veel mogelijkheden in het proces van 3D printen, maar nog niet alles. Daarom is het belangrijk dat de 'design engineer' samen met de 'additive manufacturing engineer' naar het ontwerp en de ontwerprichtlijnen voor de productie kijken. Om onderdelen te kunnen printen is sowieso een 3D bestand (figuur 1) nodig.

Het 3D model wordt in de werkvoorbereiding omgezet in een speciaal ontwerp, bestaande uit allemaal driehoekjes. De printer heeft echter ook een model nodig dat bestaat uit laagjes, omdat het ontwerp laag voor laag wordt geprint. Per niveau wordt dan het gebruikte materiaal gesmolten in de juiste vorm én op de plek waar het onderdeel moet komen. Het ontwerp wordt in laagjes opgedeeld door middel van zogenaamde 'slicer' software, die het 3D-bestand opdeelt in duizenden lagen die stuk voor stuk door de printer gemaakt kunnen worden. Als de werkvoorbereiding van het 3D ontwerp gereed is, kan deze gesliced worden. Na het slicen kan er door de lagen heen gekeken worden voor mogelijke complicaties. Het volledige 3D model kan vervolgens naar de printer gestuurd worden voor productie.

Voor de printer worden er meerdere onderdelen op een bouwplaat georiënteerd die tegelijk geprint kunnen worden (figuur 2). Aan de onderdelen (in het geel) worden supportstructuren toegevoegd (in het paars) om tijdens het printen de Awards op hun plek te houden en tevens de hitte af te voeren die in het printproces wordt gegenereerd. Als materiaal wordt er gebruik gemaakt van titanium (Ti-6AL-4V). Het printproces bestaat uit twee stappen die telkens herhaald worden; allereerst wordt er een dun laagje poeder afgestreken door een 'recoater', en daarna smelt een laser de gebieden in het laagje poeder waar het onderdeel moet komen. Door deze twee stappen veelvuldig te herhalen ontstaan de onderdelen.

Figuur 1. 3D ontwerp van de DDA 2017 Award
Figuur 2. Buildplaat met meerdere onderdelen
Figure 3. Buildplaat met meerdere onderdelen

Na het printen van alle lagen zijn de Awards als het ware begraven in een bak met los poeder. De bouwplaat waarop de Awards gefixeerd zijn, wordt langzaam uit het poeder gehaald. Het overtollige titanium gaat door een zeef terug in de machine om hergebruikt te worden. De plaat met onderdelen kan daarna uit de machine gehaald worden, om de Awards vervolgens los te halen en na te bewerken.

Wil je meer weten over het printen van metaal? Kom naar de masterclass op 26 oktober van 18:45 uur tot 20:45 uur op het AddFab (Gebouw TX, Zwaanstraat 1, Eindhoven). Graag van te voren aanmelden via info@addfab.nl (Reserveer tijdig; er is plaats voor maximaal 25 personen).