MAKING OF DE DUTCH DESIGN AWARDS 2016 TENTOONSTELLING - BAARS & BLOEMHOFF

October 25 2016
Nick Bookelaar
Nick Bookelaar

25
Oct
2016

De Dutch Design Awards 2016 tentoonstelling zou niet mogelijk zijn zonder het werk van de finalisten. Maar hoe en waar presenteer je zoiets aan het publiek? Art director Glamcult Studio had een visie die Baars & Bloemhoff, leveranciers van het decoratief plaatmateriaal, heeft helpen realiseren. Om meer te weten te komen over de samenwerking spraken we met Johan van der Meer van Baars & Bloemhoff en Glamcult Studio.

GLAMCULT STUDIO

Voor het interieur van de Dutch Design Awards 2016 tentoonstelling hebben wij een serie modules, licht geïnspireerd door kaarten huizen, gecreëerd om de designs te presenteren. Aansluitend bij de visuele vormgeving van de Dutch Design Awards 2016, de Contemporary Design Show, heeft Baars & Bloemhoff het mogelijk gemaakt panelen te ontwikkelen met verschillende gekleurde oppervlakken aan elke zijde met een afwerking naar keuze. Onzichtbaar voor het blote oog, hebben ze ons geadviseerd over de binnenkant van verschillende type panelen en de bewerking er van.

Nick Bookelaar

Voor Dutch Design Awards 2016 hebben jullie de interieur materialen verzorgd voor de expo. Wat was de voornaamste reden voor Baars & Bloemhoff om samen te werken met Dutch Design Awards 2016?


Baars & Bloemhoff: Als specialist op het gebied van decoratieve materialen werken wij samen met architecten en ontwerpers aan allerlei interieurprojecten waar je dagelijks mee in aanraking komt. Twee jaar geleden hebben we op Strijp-S onze materialenbibliotheek Broeinest geopend voor ontwerpers uit de regio en sindsdien nemen wij zelf ook deel aan Dutch Design Week. Sindsdien is er een steeds sterkere band ontstaan tussen Baars & Bloemhoff en Dutch Design Foundation. Toen ze ons vroegen om met onze interieurmaterialen een bijdrage te leveren aan de Dutch Design Awards expositie hoefden we dan ook niet lang na te denken, zeker niet nadat we de expositie schetsen van Glamcult Studio zagen.

Baars & Bloemhoff is altijd op zoek naar nieuwe interieur materialen. Kun je ons iets vertellen over de gekozen materialen voor Dutch Design Awards 2016?


Baars & Bloemhoff: We hebben met Glamcult afgesproken in onze materialenbibliotheek Broeinest om te kijken welke materialen het best pasten bij het door hun ontworpen concept. Gezamenlijk zijn we toen door ons assortiment van 2500 verschillende decoren en materialen heengelopen en hebben we Glamcult geïnformeerd over de diverse mogelijkheden en verschillende materiaaleigenschappen. Glamcult gaf aan dat ze vooral op zoek waren naar een matte en zachte uitstraling versus een luxueuze glimmend materiaal om op deze manier een spannend contrast te creëren. Uiteindelijk hebben we toen gekozen om voor de zwarte en witte kanten te kiezen voor één van onze laatste noviteiten Duropal Xtreme. Dit materiaal is namelijk super mat en voelt erg zacht en prettig aan. Daarnaast is het ook erg kras vast dus ideaal voor een expositiemeubel dat intensief gebruikt wordt. Voor de zijkanten hebben we gekozen voor een afwerking van glimmend metaal in een goudkleur uit onze Homapal collectie. Op deze manier wordt er een mooi contrast gecreëerd door de materialisatie.

We hoorden dat het niet makkelijk was om een oplossing te verzinnen voor het ontwerp. Hoe ga je om met zulke uitdagingen?


Baars & Bloemhoff: Het ontwerp van Glamcult was relatief eenvoudig om te maken. Het was meer het zeer korte tijdspad om het nog voor de opening van Dutch Design Week gerealiseerd te krijgen dat het uitdagend maakte. Gelukkig beschikken wij over een groot netwerk van interieurbouwers en professionele verwerkers door heel Nederland zodat we nog iemand konden vinden die toch nog een gaatje wist te vinden om het ontwerp van Glamult op het laatste moment te realiseren. Uiteindelijk heeft ons partner Rietjens & Vranken de bijna 300 panelen in diverse afmetingen beplakt met Duropal Xtreme in wit en zwart, op maat gezaagd, afgewerkt met de gouden rand van Homapal metaal en voorzien van de boorgaten voor de scharnieren. Het eindresultaat mag er wat ons betreft zeker zijn en we zijn erg trots dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan dit fraaie ontwerp van Glamcult!


Benieuwd naar het eind resultaat? Kom naar de Dutch Design Awards 2016 expo in het Veemgebouw van 22 tot 30 Oktober 2016. Koop hier je kaarten.