Making of de Dutch Design Awards 2016 Awards Show - Addfab

October 28 2016

Wat zou de Awards Show zijn zonder de awards? Om het beste wat design te bieden heeft te kunnen eren tijdens de Dutch Design Awards 2016 Awards Show heeft Glamcult Studio awards ontworpen die door Addfab, een 3D printfabriek voor de productie van industriële metalen onderdelen, tot leven zijn gewekt. Terwijl we ongeduldig aftellen tot de Awards Show 2016, die plaatsvindt op 29 oktober in de Effenaar, spraken we met Glamcult Studio en Rob van Loon van AddFab over het ‘making of’ proces van de awards.

GLAMCULT STUDIO


De Dutch Design Award show, traditioneel het hoogtepunt waarmee we de expo sluiten en de winnaars van de Dutch Design Awards eren. Om dit in stijl, en in de stijl van dit jaar, Contemporary Design Show, te doen hebben we gekozen voor een enorme diamant; een steen in plaats van de klassieke bokaal. AddFab heeft het voor Glamcult Studio mogelijk gemaakt om de awards in een stuk te printen, gebruikmakend van het patroon van de identiteit van dit jaar, samenkomend in een begeerlijk object.

ADDFAB


Voor Dutch Design Awards 2016 hebben jullie de awards verzorgd. Kun je ons iets vertellen over de gebruikte technieken bij het productie proces?


De awards zijn geproduceerd via Additive Manufcaturing, specifiek met Powder Bed Fusion. Deze techniek gebruikt een bouwplatform waar we kleine lagen metaalpoeder op plaatsen (meestal tussen de 30 en 50µm dik). Na het plaatsen van het poeder smelt een laser het poeder om een solide oppervlak te creëren. Na het laserproces zakt het bouwplatform (gelijk aan de laagdikte) en begint het plaatsings- en laserproces opnieuw. Dit proces van het laseren van metaalpoeder op de gewenste plekken zetten we voort tot het hele component gecreëerd is. Na dit proces verwijderen we de producten uit de machine. Natuurlijk maken we ook gebruik van wat traditionelere technieken zoals frezen om de award af te maken. Het is die combinatie, beter gezegd, samenwerking van technieken die ons in staat stelt om interessante en nuttige producten te creëren.

Wat maakt het voor de awards gekozen materiaal zo speciaal?


Het print proces vereist het gebruik van metaal poeder. Dit metaal poeder heeft een doorsnede tussen de 20 en 60µm wat de mogelijkheid biedt om met een kleine laagdikte te printen. Het is mogelijk om te printen met de meeste metalen, als ze maar beschikbaar zijn in poedervorm. De materialen die we gebruiken voor het printen van de awards zijn titanium en RVS. Deze materialen zijn geschikt voor biomedische applicaties, maar ook voor andere applicaties waar de combinatie van kracht, lichtgewicht en roestvastheid belangrijk is. Het kan daarom als een echt hightech materiaal beschouwd worden.

Wat was de grootste uitdaging bij het printen van de awards voor de Dutch Design Awards 2016?


De grootste uitdaging gedurende het project was om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen wat betreft de mogelijkheden en beperkingen van het print proces. 3D printen levert een hoop nieuwe design mogelijkheden op, welke ook gebruikt zouden moeten worden om er voor te zorgen dat je alle mogelijkheden van de productie techniek aanspreekt. Maar net als bij elke andere productietechniek zijn er ook wat beperkingen. Het is belangrijk dat heel het ontwikkelingsteam van een product deze beperkingen begrijpt zodat ze met slimme en creatieve oplossing kunnen komen om hier mee om te gaan. Zo maak je een geweldig product!