LUST winnaar BNO Piet Zwart Award 2017

September 5 2017
Afbeelding: Type/Dynamics Installation, Stedelijk Museum Amsterdam (foto: Gert-Jan van Rooij)
Afbeelding: Type/Dynamics Installation, Stedelijk Museum Amsterdam (foto: Gert-Jan van Rooij)

Ontwerpcollectief LUST krijgt op 28 oktober tijdens de Awards Show van Dutch Design Awards de BNO Piet Zwart Award 2017 uitgereikt. LUST is door de jury uit dertig voordrachten verkozen als winnaar vanwege de voorlopersrol die de studio vervult voor een nieuwe generatie.

De kern van LUST (een ontwerpstudio met bijbehorende onderzoekspoot) wordt gevormd door Jeroen Barendse, Thomas Castro en Dimitri Nieuwenhuizen. De studio werd in 1996 opgericht en maakt werk dat beweegt op het snijvlak van klassiek grafisch ontwerp, digitale media, informatietechnologie en architectuur. LUST fungeerde als belangrijke voorloper op het gebied van onderzoek naar hoe de mens de wereld kan ervaren en bestuderen aan de hand van digitale technieken. Werk van de ontwerpstudio en het in 2010 opgerichte LUSTlab is op veel internationale podia te zien geweest, onder meer bij het MOMA, het Cooper Hewitt Smithsonian Museum, het Walker Art Center Minneapolis, de Shanghai Biennale en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Jurering

LUST heeft technologische grenzen verlegd, liep continu voorop in het zoeken naar toepassingen van nieuwe technologie en toonde aan dat programmeren een wezenlijk onderdeel kan vormen van een ontwerpoplossing. Het streven van LUST is altijd geweest om het onmenselijke te vermenselijken, het internet down to earth te brengen en de missing link te vinden tussen het digitale en het fysieke. De jury heeft met deze keuze het belang willen benadrukken van een onderzoekende en grensverleggende mentaliteit. Daarnaast benadrukt zij het belang van een volhardende houding en de drive die nodig zijn om aan bekende praktijken telkens weer nieuwe verkenningen toe te voegen en die kennis ook over te dragen aan nieuwe generaties. Het is voor het eerst dat een collectief van ontwerpers wordt onderscheiden met de BNO Piet Zwart Award. Een bijzonder eerbetoon, temeer omdat de oprichters hebben besloten in september 2017 te stoppen met LUST.

Dutch Design Awards uitreiking

De BNO Piet Zwart Award 2017 wordt uitgereikt tijdens de Awards Show van de Dutch Design Awards. Deze vindt plaats in de Effenaar in Eindhoven, op 28 oktober, en vormt de grande finale van Dutch Design Week. Het werk van LUST zal te zien zijn in de tentoonstelling van Dutch Design Awards, van 21 tot 29 oktober in het Veemgebouw op Strijp-S in Eindhoven.

Samenstelling jury

De jury van de BNO Piet Zwart Award 2017 werd gevormd door Timo de Rijk/voorzitter BNO en juryvoorzitter, Pieke Bergmans, Gert Franke, Joost Grootens, Ed van Hinte en Koert van Mensvoort. Madeleine van Lennep/directeur BNO was secretaris.

BNO Piet Zwart Award

De BNO Piet Zwart Award is een eervolle onderscheiding voor een excellent ontwerper/ontwerpteam met grote betekenis voor het vakgebied en een voorbeeldfunctie ten opzichte van de volgende generatie(s) ontwerpers. Tussen 1983 en 2013 is de prijs achtereenvolgens uitgereikt aan: Friso Kramer, Jan van Toorn, Wim Crouwel, Eva Besnyƶ, Nel Verschuuren, Jan Bons, Bruno Ninaber van Eyben, Gert Dumbar, Willem Diepraam, Marijke van der Wijst, Gerard Unger, Ulf Moritz en Paul Mijksenaar.