Hoe gaat het nu met..? Mark Woerde van Lemz

June 15 2015

Deze week praten we bij met Mark Woerde van Lemz, winnaar van de Service & Systems Award en de future Award 2014.

Sweetie was de grote winnaar van DDA 2014. Hoe gaat het nu met Sweetie?

Sweetie is bedoeld om aandacht te vragen voor sekstoerisme en te tonen hoe makkelijk het is om pedofielen te ontmaskeren. Dit is goed gelukt. Inmiddels heeft Terre des Hommes dankzij Sweetie ongeveer 4 miljoen euro opgehaald. Onze betrokkenheid bij Sweetie is gestopt. Nu ligt de vraag bij de wereldwijde politiek om Sweetie voort te zetten. Daarnaast blijft Terres des Hommes druk uit oefenen op daders over de hele wereld.

Wat heeft het winnen van de Future Award voor jullie betekend?

We zijn wereldwijd overladen met Awards, waaronder de Dutch Design Award voor Service & Systems en de Future Award. Deze erkenning is belangrijk voor ons. Het heeft een mooi platform gegeven om onze kijk op marketing maar vooral op creativiteit te delen. We hopen dat we hiermee anderen inspireren om creativiteit op een soortgelijke manier in te zetten. Deze boodschap doorgeven en hopelijk wat mensen hiermee gaan doen is voor ons de grootste waarde van het winnen van deze awards.

Lemz werkt ook aan andere projecten, kunnen jullie vertellen waar jullie nu mee bezig zijn?

We zijn momenteel bezig met projecten voor: Ikea, de Staatsloterij en de ANWB. En momenteel werk ik aan een nieuw boek 'Creative Under Fire'. Ook lopen er spraakmakende projecten die vergelijkbaar zijn met Sweetie. Zulke projecten hebben een looptijd van circa 2 jaar omdat we uitgebreide analyses doen voordat we aan het ontwerp kunnen beginnen. Hopelijk horen jullie binnenkort meer wanneer één van die projecten slaagt. Mochten ze niet slagen, dan zal je er helaas niks van horen.

Uit het rapport van de internationale jury: “Sweetie opent het debat over de designpraktijk. Wie bepaalt de definities en de grenzen? Hoe moeten ontwerpers omgaan met privacy? En hoe bewaken we de ethiek binnen het vakgebied?” Wat is jullie visie in dit debat?

Wat betreft dit debat richten wij ons alleen op uitspraken ten aanzien van Sweetie. Wij hebben zeer zorgvuldig overwogen gekozen welke informatie wij naar buiten hebben gebracht over de daders. We hebben er dus voor gekozen om ze niet aan de schandpaal te hangen. Er is bewust gekozen om namen en details weg te laten. Hiervoor hebben we rechtssystemen van verschillende landen omzeild. Het doel was om het debat te openen en om te laten zien hoe je met Sweetie aan informatie komt. We hebben overigens alleen daders achterhaald die zelf slecht met hun online privacy zijn omgegaan.