Hoe gaat het nu met..? Dirk van der Kooij

July 22 2014

Deze week praten we bij met Dirk van der Kooij, winnaar van de Beste Vrije Vormgeving Award in 2011 met zijn project Endless.

Hoe gaat het met het Endless waarmee je een DDA won?

Het project Endless is enorm gegroeid. We zijn verhuisd naar een fabriek in Zaandam, waar we dagelijks de meubels kunnen produceren. Het plastic uit de oude koelkasten wordt hier omgesmolten en meteen verwerkt. We proberen zo min mogelijk plastic weg te gooien en daarom bedenken we steeds weer nieuwe ontwerpen die van het overgebleven materiaal gemaakt kunnen worden. Zo is als grap de kledinghanger ontwikkeld. Deze wordt gemaakt van het plasic dat eerder overbleef als de stoelen in een andere kleur vervaardigd werden. Deze 'restmaterialen' worden nu gesmolten tot kleurige klerenhangers. Naast de fabriek is er een grote showroom waar de ontwerpen tentoongesteld worden.

Wat heeft de DDA je gebracht?

Tijdens mijn studie kreeg ik met mijn ontwerpen al veel media aandacht. Door het winnen van de Award is mijn naamsbekendheid verder vergroot. Het publiek is mijn ontwerpen meer gaan waarderen en dat zien we terug in de groei van het bedrijf.

Met wat voor ontwerp/project ben je nu bezig?

Endless prototyping is eindeloos. Ik ben er nog lang niet op uitgekeken en ik blijf nieuwe ideƫen ontwikkelen . Het blijft de hoofdmoot van de productie, maar daarnaast is er ook ruimte om nieuwe producten te ontwerpen. Een van die nieuwe ontwerpen is de tafel van gesmolten plastic. Het 'afval' dat we van de Endless meubels overhouden gebruiken we voor de smelttafel en stoelen. De meubels worden gemaakt uit een groot brok plastic, dat in een keer omgesmolten wordt tot een tafel of stoel. Daarnaast zijn we bezig met een houten diffuser cabinet. Het hout maakt het geluid natuurlijker. De lange rechte muren van huiskamers vervormen het natuurlijke geluid. Het cabinet is doormiddel van wiskundige formules zo ontworpen dat het profiel het geluid verbeterd. Het geluid wordt niet gedempt, want dat doe je door gordijnen op te hangen. Nee, het geluid wordt natuurlijker gemaakt. Het is eigenlijk een product voor de audiofiel die op de details let.

Wat adviseer je aanstormend talent?

Heel veel maken en vooral doen, zodat je gevoel bij het materiaal blijft houden. Niet op afstand gaan werken, maar gevoel met het materiaal blijven houden.

Ontwerper Dirk van der Kooij
Website [www.dirkvanderkooij.nl](http://www.dirkvanderkooij.nl)