Hoe gaat het nu met ..? Dennis Parren

August 19 2016
CMYK Up 2013
CMYK Up 2013

19
Aug
2016

In 2012 werd Dennis Parren genomineerd voor een Dutch Design Award in de categorie ‘Product’. Zijn CMYK lamp verspreidt een door ijzer onderbroken lichtboom. Daardoor worden de kleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart) van elkaar gescheiden.

De commissie stelde: “De CMYK lamp is een intelligente en zeldzame kruisbestuiving tussen puur industrieel ontwerp en de conceptueel-onderzoekende vrije vormgeving”.

Wat is er sindsdien allemaal gebeurd? We praten kort bij met Dennis Parren over zijn verleden, heden en toekomst.

Hoe gaat het met je sinds de nominatie voor een Dutch Design Award in 2012?

Het gaat goed! We hebben het druk gehad sinds de nominatie. Ik heb meer geleerd ná de Design Academy dan toen ik er studeerde. Door het vele experimenteren heb ik meerdere producten en projecten ontwikkeld. Nadat de CMYK lamp genomineerd was, is deze in meerdere vormen uitgebracht. Er is bijvoorbeeld een 3D geprinte muur- en tafellamp gemaakt. De CMYK lamp werd veel verkocht in Azië, Amerika, Frankrijk en Duitsland. Het succes in het buitenland heeft ons enorm verrast. We hebben heel veel kansen gehad en veel van de wereld gezien. Kunst en schoonheid lijkt overal mensen samen te brengen, van San Francisco tot Rusland. Schoonheid wordt overal gewaardeerd, ongeacht de cultuur of normen en waarden.

Kun je iets meer vertellen over de projecten die jullie gedaan hebben sinds 2012?

In 2013 is de eerste CMYK bulb gecreëerd. Deze bulb kan gebruikt worden in diverse lampen en projecteert gekleurde schaduwen. Het Vitra Design Museum in Weil am Rhein heeft ons werk in 2013 aan de Lightopia Collectie toegevoegd. En in dat jaar hebben we ook voor de eerste keer deelgenomen aan GLOW, het lichtfestival in Eindhoven. In 2014 hebben we meerdere producten ontwikkeld en ben ik te gast geweest bij ‘Klokhuis’. Dat vond ik een geweldige ervaring.

Vervolgens hebben we ons in 2015 vooral toegelegd op projecten. Voor Biennale Internationale Design Saint-Etienne 2015 hebben we drie lichtprojecten gemaakt. Hier hebben we ons werk kunnen verheffen tot kunst. Het was een sterkere uitvoering van het werk voor GLOW, waar we in 2015 ook nog aan deelgenomen hebben. Ook hebben we in opdracht van Lowlands een 18 meter hoge toren gemaakt van steigerbuizen die op het festivalterrein te vinden is. En we hebben voor Carmel College Salland in Raalte Serendipity ontworpen, een lamp die verwondering opwekt bij de studenten. Dat vind ik heel erg leuk. De studenten kijken elke dag naar verlichting die steeds andere vragen oproept. En soms zijn de vragen die gesteld worden mooier dan het antwoord.

“Soms zijn de vragen die gesteld worden mooier dan het antwoord”

Wat is het hoogtepunt van jou en Studio Dennis Parren en waarom?

Het hoogtepunt is toch wel ‘Lift’ voor Lowlands 2015 (en 2016). Het was een prettige samenwerking waarbij we alle ruimte kregen om te experimenteren. De organisatie was open minded en gaf veel vrijheid. Het mooiste vind ik hoe het project een andere functie kreeg toen de poorten opengingen. Ons werk werd een ontmoetingsplek voor de bezoekers van het festival. De schaduwen die gecreëerd werden door de lampen die omhoog en omlaag gingen hadden een trekkende werking op de toeschouwers. Ze kruipen als het ware naar de toren. Het bleek ook een caleidoscopisch lichteffect te hebben, dat hadden we vooraf nog niet gezien. Het was een prachtig project om te doen.

Waarom kies je voor een ander pad?

Ik vind mijn baan de leukste die ik ooit heb gehad, het was een toffe en leerzame tijd. Ik heb veel landen gezien en veel mensen leren kennen, maar ik ben toe aan iets nieuws. Ik ben in een andere fase van mijn leven beland waar ik meer waarde hecht aan continuïteit, onder andere voor mijn kinderen. Het stoppen op het hoogtepunt lijkt me een goede manier om te zien wat ik verder wil doen.

Wat kunnen we nog van je verwachten in de toekomst?

Ik had nooit gedacht dat ik een lichtontwerper zou worden. Dat is per toeval zo ontstaan. Maar toevalligheden moet je natuurlijk wel opmerken. Ik merk dat ik hier bijzonder goed in ben. Maar kan dus weinig zeggen over de toekomst. Waarschijnlijk is die mooier dan dat ik nu kan bedenken. Allereerst wil ik met een camper Europa doorkruisen, een jaar lang. Wie weet wat er op die reis allemaal gebeurd.

Wat zie je jezelf doen over 10 jaar?

Ik laat het nog open. Ik wil wel graag leuk werk waar mijn creativiteit tot zijn recht komt. Werken bij een bedrijf als LEGO lijkt me bijvoorbeeld enorm leuk. Mijn leven wordt meer gericht op de opvoeding van mijn kinderen. Ik wil ze de vrijheid geven om te leren van het leven. En wie weet waar ik tegenaan loop. Vooralsnog gaan we een groot avontuur tegemoet!

The Lift, A Campingflight to Lowlands Paradise 2015
Serendipity, Carmel Collega Salland 2016
Gradients, Biennale Internationale Design Saint-Etienne 2015
CMYK, Colorful mysteries of light 2011