BNO Piet Zwart Prijs 2017: voordracht kandidaten mogelijk

May 11 2017

11 May
-
2 Jun
2017

Leden en relaties van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) hebben tot en met 2 juni de tijd om een kandidaat voor te dragen voor de BNO Piet Zwart Prijs 2017. Wie de prestigieuze prijs dit jaar gaat winnen, wordt bepaald door een jury, bestaande uit vakgenoten en designkenners. De BNO Piet Zwart Prijs bestaat al sinds 1983. Het is een eervolle onderscheiding voor een ontwerper die van grote betekenis is voor het vakgebied, waarbij het kan gaan om alle ontwerpdisciplines die belangrijk zijn voor het aanzien en de ontwikkeling van het ontwerpvak. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Paul Mijksenaar werd in 2015 onderscheiden met de BNO Piet Zwart Prijs.

Criteria

Ontwerpers die in aanmerking komen voor de BNO Piet Zwart Prijs voldoen naar het oordeel van de jury aan één of meer van onderstaande criteria:

• er is sprake van excellent werk in één of meer ontwerpdisciplines, oftewel er is langdurig op hoogwaardig, professioneel niveau ontworpen.

• er is een buitengewone bijdrage geleverd aan de betekenis en het aanzien van het vakgebied.

• er is sprake van een voorbeeldfunctie ten opzichte van de volgende generatie(s) ontwerpers.

Voordracht

Gemotiveerde schriftelijke voordrachten kunnen tot en met 2 juni 2017 worden gestuurd naar: madeleine@bno.nl. Voordrachten worden niet openbaar gemaakt en vertrouwelijk behandeld.

Jury

De jury van de BNO Piet Zwart Prijs kiest uit de voordrachten de winnaar van de Piet Zwart Prijs 2017. Dit jaar bestaat de jury uit: Timo de Rijk (voorzitter), Ed van Hinte, Pieke Bergmans, Joost Grootens, Koert van Mensvoort en Gert Franke. Secretaris van de jury is BNO-directeur Madeleine van Lennep.

Prijs en uitreiking

De prijs bestaat uit een fysieke onderscheiding, een bijeenkomst en een presentatie die in het teken staan van de winnaar en zijn/haar werk. De uitreiking wordt gekoppeld aan de Dutch Design Awards tijdens de Dutch Design Week in oktober 2017.

Over Piet Zwart

De BNO Piet Zwart Prijs is vernoemd naar multi-talent en ontwerppionier Piet Zwart (1885-1977). Piet Zwart heeft een veelzijdig oeuvre op zijn naam staan en was actief binnen verschillende creatieve disciplines, zoals fotografie, productontwerp, interieurarchitectuur en grafische vormgeving. Hij is een voorbeeld voor veel ontwerpers die na hem kwamen en werd uitgeroepen tot dè Nederlandse ontwerper van de 20e eeuw. De Piet Zwart Prijs is in de jaren 80 geïnitieerd door ontwerpbureau Total Design en in de jaren 90 overgedragen aan de BNO.

Winnaars BNO Piet Zwart Prijs

Eerdere winnaars zijn: Friso Kramer (industrieel ontwerper), Jan van Toorn (grafisch ontwerper), Wim Crouwel (grafisch ontwerper), Eva Besnyö (fotografe), Nel Verschuuren (ruimtelijk ontwerper), Jan Bons (grafisch ontwerper), Bruno Ninaber van Eyben (productontwerper), Gert Dumbar (grafisch ontwerper), Willem Diepraam (fotograaf), Marijke van der Wijst (Interieurarchitect), Gerard Unger (letterontwerper), Ulf Moritz (textiel ontwerper) en Paul Mijksenaar (ontwerper visuele informatie).