2014 in vogelvlucht

December 19 2014
photo: Sjoerd Eickmans
photo: Sjoerd Eickmans

Met het einde van het jaar in zicht is het tijd om terug te blikken op de 12e editie van Dutch Design Awards. Een jaar dat onder andere bestond uit nieuwe categorieën, een bezoek aan Zuid Korea, minister Jet Bussemaker die de Awardshow opende en grote winnaar Sweetie: een voorbeeld van design met grote maatschappelijke impact. Een greep uit hoogtepunten.

IMPACT, INNOVATIE & ESTHETIEK

De criteria impact en innovatie wogen dit jaar extra zwaar in het selectieproces. De commissie selecteerde uit alle aanmeldingen 31 finalisten. Ontwerpers richten zich volgens de selectiecommissies in 2014 steeds vaker op het ontwikkelen van nieuwe perspectieven. “De rol van de ontwerper verschuift van vormgever en content maker naar content manager”, aldus de selectiecommissie Communication/Service&Systems. De commissie Fashion/Product merkte op dat Nederlandse (mode)ontwerpers als geen ander in staat zijn om bestaande opvattingen over esthetiek te veranderen.

WINNAARS & TENTOONSTELLING

Het werk van alle finalisten werd tentoongesteld tijdens Dutch Design Week. De nieuwe locatie op Strijp-T werd voor 9 dagen omgetoverd tot de landingsbaan voor het beste ontwerp van Nederlands. Ruim 20.000 bezoekers bezochten de tentoonstelling, waar ook gestemd kon worden voor de Frame Public Award.

Tijdens de Awardshow was het tijd om met de winnaars het designjaar te vieren. Naast Minister Jet Bussemaker, die de avond opende, bestond het programma uit sprekers Richard van der Laken en Alexandra Daisy Gainsberg. Hiermee werden de projecten in een inhoudelijke context geplaatst.

DUTCH DESIGN GALLERY

In aanloop naar de uitreiking en tentoonstelling van de Dutch Design Awards 2014 kwam bovendien de nieuwe responsive website online. De meest prominente functie in de site is de Dutch Design Gallery die een overzicht geeft van het beste werk van Nederlandse designers sinds 2003. Hier kun je je laten inspireren door het rijke design archief of gericht zoeken per jaar.

OP REIS NAAR SEOEL

Om Nederlands ontwerp ook internationaal te promoten reist tentoonstelling jaarlijks rond de wereld. Dit jaar was de context extra bijzonder: op uitnodiging van de ambassade was een selectie van de finalisten te zien in het Dongdeamun Design Plaza in Seoel, Zuid Korea. Als onderdeel van de handelsmissie van de Nederlandse overheid werd de tentoonstelling geopend door Koning Willem Alexander en Koningin Maxima. Dit zorgde voor veel aandacht in de pers.

photo: Sjoerd Eickmans
photo: Sjoerd Eickmans
photo: Sjoerd Eickmans
photo: Matt Douma

BEDANKT EN PROOST

Met veel plezier kijken we terug op een spannend en succesvol 2014. Dit alles was echter niet mogelijk geweest zonder de inzet van onze bijzondere partners: La Bolleur voor het totaalconcept, Philips Lighting voor de verlichting van de tentoonstelling, Atelier Eindhoven voor de locatie op Strijp-T, Vandejong voor de nieuwe website, nai010 voor het Dutch Design Jaarboek, Frame voor het adopteren van de Public Award, Dutch Design Week als publiekspartner, de Gemeente Eindhoven, alle mediapartners en sponsoren. Last but not least: de finalisten 2014, commissieleden en de internationale jury.

Allen bedankt voor de fijne samenwerking en hopelijk tot volgend jaar!

Klik hier voor de volledige fotoimpressie.