Thought Collider

Kindred Spirits

Finalist
Design Research
2016

Een fictief design onderzoeksproject dat is ontwikkeld met patiënten en het team van afkickkliniek Mistral in Den Haag. Het gebruikt de associatieve kracht van geur om emotionele herinneringen van jonge patiënten op te roepen en onderzoekt de effecten hiervan op de behandeling. Het onderzoek heeft geleid tot de Kindred Spirits-serie: verschillende prototypes die het gesprek tussen patiënt en behandelaar stimuleren en verdiepen.

Commissie

De commissie waardeert met name het onderzoek achter Kindred Spirits: uitgebreid en gedegen uitgevoerd, in samenspraak met uiteenlopende partijen, met in de hoofdrol een van de meest onderbelichte zintuigen (geur). De uitkomsten van het project zijn speculatief en daardoor vervreemdend, maar om diezelfde reden spreken ze tot de verbeelding. Inspirerend en bemoedigend: nieuwe vormgeving blijkt te leiden tot nieuwe reacties en betere interactie. Het project biedt bovendien handvatten voor toekomstige alternatieve methodieken binnen de verslavingszorg.

Studio Thought Collider
Ontwerper Susana Cámara Leret & Mike Thompson
Opdrachtgever Mistral Kliniek (Den Haag) / Brider-PARC, CRISP G-Motiv project (Delft University of Technology + Design Academy Eindhoven). International Flavours & Fragrances
Website thoughtcollider.nl/
Extra website thoughtcollider.nl/project/kindred-spirits
www.ideabooks.nl/9789491400124-kindred-spirits-strategic-creativity-series