Dutch Design Awards 2017

Dutch Design Awards kent dit jaar tien prijzen toe. De zes hoofdcategorieën bestaan uit: Product, Fashion, Habitat, Communication, Design Research en Service&Systems. Jonge ontwerpers kunnen zich aanmelden voor de Young Designer Award, opdrachtgevers dingen mee naar de Best Client Award. Het beste uit alle categorieën wordt bekroond met de Future Award. Daarnaast wordt de Public Award uitgereikt.

Voor het selectieproces benoemt DDA commissies van onafhankelijke experts. Op basis van de inzendingen en gescoute werken stellen zij een shortlist samen van finalisten. Een internationale jury wijst de winnaars aan. Doorslaggevend in de jurering is de mate waarin het ontwerp vernieuwend is en/of een relevante bijdrage levert aan de samenleving.

A particularly excellent lineup of winners for its national Dutch Design Awards is testament to the power of Dutch design.

Paola Antonelli, MoMA's Senior Curator of Architecture & Design

Categorieën

Een overzicht van alle categorieën van Dutch Design Awards.

 • Product

  Industrieel ontwerp of gelimiteerde oplages die het leven verbeteren en vergemakkelijken. Hieronder verstaan we producten voor de consument, de burger en de B2B-markt. Denk daarbij aan producten of objecten voor de werkomgeving, leefomgeving en mobiliteit van mens en/of dier, zoals auto's, boten, fietsen, rolstoelen, rollators, huishoudelijke apparaten, verlichting, meubilair of accessoires.

  Bekijk voormalige winnaars

 • Communication

  Nieuwe media, of nieuwe toepassingen van bestaande media, die communicatie op originele wijze verbetert en/of verandert. Bijvoorbeeld: infographics, webdesign en websites, interfaces van apparaten, elektronische publicaties, app's, animaties, illustraties, games, campagnes, bewegwijzeringen, tijdschriften, kranten, boeken, letterfonts en geprinte communicatiemiddelen.

  Bekijk voormalige winnaars

 • Habitat

  Ontwerp en inrichting van de private en openbare ruimte die de kwaliteit van leven ten goede komt. Dit bevat de volgende onderdelen: interieurinrichtingen (cultureel of commercieel), infrastructuren, pleinen, straten, parken, bewegwijzering, straatmeubilair of elementen voor tijdelijke manifestaties.

  Bekijk voormalige winnaars

 • Fashion

  Mode, waarbij draagbaarheid geen vereiste is. Hieronder vallen onder andere collecties, unieke stukken, online en offline performances, textiel, wandkleden, schoenen of accessoires.

  Bekijk voormalige winnaars

 • Design Research

  Scenario's en concepten die gebaseerd zijn op gedegen onderzoek. Hieronder verstaan we onder andere speculatief ontwerp, toegepast onderzoek, materiaalonderzoek en ideeën die een perspectief bieden voor nieuwe producten of oplossingen. De nadruk ligt daarbij op de onderzoeksfase.

  Bekijk voormalige winnaars

 • Service & Systems

  Diensten en methoden waarbij de vormgever voor meerwaarde zorgt. Deze projecten hebben als doel om de burger of de consument nieuwe inzichten te verschaffen, bewust te maken, te begeleiden of te informeren. Er is hierbij sprake van een tastbaar (offline of online) resultaat.

  Bekijk voormalige winnaars

 • Best Client Award

  De prijs voor opdrachtgevers die designers en vormgeving strategisch inzetten voor hun bedrijf of instelling. Hiermee wordt goed opdrachtgeverschap in relatie tot design beloont. Belangrijke criteria zijn de mate van professionaliteit, strategie, duurzaamheid en innovatie.

  Bekijk voormalige winnaars

 • Young Designer Award

  Dit is de stimuleringsprijs voor jong talent dat maximaal vijf jaar geleden is afgestudeerd. Bij de beoordeling staat de ontwerper centraal en wordt gekeken naar de kwaliteit van het gehele portfolio.

  Bekijk voormalige winnaars

 • BNO Piet Zwart Award

  Deze oeuvreprijs wordt door de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en DDA toegekend aan een ontwerper die excelleert op één of meer van de vakgebieden waarop fotograaf, typograaf, ruimtelijk en industrieel ontwerper Piet Zwart actief was. De prijs wordt eens per twee jaar toegekend. Het eerstvolgende jaar is 2019.

  Bekijk voormalige winnaars

 • Public Award

  De Public Award wordt uitgereikt aan de finalist met de meeste stemmen van het publiek. Men kan online of in de tentoonstelling stemmen op finalisten uit de categorieën: Fashion, Product, Communication, Service & Systems, Habitat, Design Research en de Young Designer Award.

  Bekijk voormalige winnaars

 • Future Award

  Dit is de prijs voor de 'best of the best': de grote winnaar van Dutch Design Awards. Ieder jaar wijst de internationale jury uit alle winnaars het meest belovende ontwerp voor de toekomst aan. Deze winnaar gaat met de Future Award naar huis.

  Bekijk voormalige winnaars

Criteria

Als hét instituut op het gebied van Nederlandse vormgeving toont DDA jaarlijks een overzicht van het beste van dat jaar. Bij het vaststellen van de nominaties beoordeelt DDA ontwerpen aan de hand van vijf criteria: esthetiek, impact, innovatie, productiewijze en samenwerking.

 • Esthetiek

  Het werk oogt aantrekkelijk en verzorgd; overschaduwt de functionaliteit niet; toont een goede balans tussen vorm en functie.

 • Impact

  Het werk heeft sociaal-maatschappelijk nut; biedt een oplossing voor een probleem; zet relevante veranderingen in gang en/of bewerkstelligt die.

 • Innovatie

  Het werk bezit een vernieuwend karakter; creëert andere of aanvullende mogelijkheden; draagt bij aan veranderingsprocessen.

 • Productiewijze

  Het werk is op verantwoorde wijze geproduceerd; getuigt van professioneel gebruik van materialen en technieken; is duurzaam uitgevoerd en/of van hoge kwaliteit.

 • Samenwerking

  Het werk komt voort uit samenwerkingsverbanden; legt verbindingen buiten het eigen werkveld; krijgt meerwaarde door inbreng van externe partijen.

Doorslaggevend is de mate waarin het ontwerp vernieuwend is en/of een relevante bijdrage levert aan de samenleving.

Agenda 2017

 • 23 februari

  Inschrijvingen zijn mogelijk vanaf 23 februari t/m 3 april 2017

  Categorie Young Designer 23 februari t/m 18 april 2017.

  Inschrijvingen Categorie Best Client 3 mei t/m 21 juni 2017.

 • 3 april

  Laatste dag voor aanmeldingen. De deadline sluit om 17.00.

  (Deadline inschrijving categorie Young Designer 18 april 2017 17.00)

 • April en mei

  Selectiecommissies beoordelen werk en bepalen de finalisten 2017.

 • 8 juni

  Bekendmaking finalisten hoofdcategorieën.

  Bekendmaking finalisten Young Designer 22 juni 2017

  Bekendmaking finalisten Best Client 7 september 2017

  Lees meer over de voorgaande finalisten in de Dutch Design Gallery.

  Lees meer

 • 28 oktober

  Awards show en het vieren van de winnaars tijdens Dutch Design Week.

  Lees meer over de laatste editie in 2016.

  Lees meer

 • 21 t/m 29 oktober

  Negendaagse overzichtstentoonstelling met het werk van alle finalisten, tijdens Dutch Design Week.

  Lees meer over de laatste editie in 2016.

  Lees meer

Commissies en jury

De selectiecommissies van DDA bestaan uit onafhankelijke designexperts, die scouten en inzendingen beoordelen. De internationale jury wijst de winnaars aan.

Internationale jury

Voordelen van deelname

Met de wedstrijd, de Awards Show, een overzichtstentoonstelling en de uitgave van Dutch Design Today is Dutch Design Awards een uniek platform voor Nederlands design. Hiermee toont en beloont DDA het beste op het gebied van Dutch design en brengt zij finalisten onder de aandacht bij vakgenoten, pers en het grote publiek. DDA is onderdeel van Dutch Design Foundation en vormt het hoogtepunt van Dutch Design Week, dat jaarlijks 300.000 bezoekers trekt.

PROFESSIONELE FEEDBACK

Professionele selectiecommissies van onder meer designexperts, journalisten, museumcuratoren en CEO’s van bedrijven beoordelen elke inzending; een internationale jury wijst de winnaars aan. De rapportage wordt aan alle genomineerden toegestuurd.

NAAMSBEKENDHEID

De Awards Show en negendaagse overzichtstentoonstelling tijdens Dutch Design Week hebben (inter)nationale allure en brengen finalisten onder de aandacht bij vakgenoten, media en het grote publiek.

PUBLICATIES

Over het werk van alle finalisten wordt gepubliceerd in de publicatie van DDA genaamd Dutch Design Today, de Dutch Design Gallery, en in uitgaven van onze mediapartners (zoals Dutch Design Daily, Dude (BNO), Elle Decoration, Archello, Fontanel, VPRO en Glamcult).

BEELDMERK EN AWARD

Voor alle finalisten is er een beeldmerk voor op hun website en social media. Winnaars ontvangen de felbegeerde Dutch Design Award.

MEDIA-AANDACHT

Dutch Design Awards voert een actief pr-beleid. Het werk van finalisten wordt onder de aandacht gebracht bij een breed (inter)nationaal netwerk via onder meer persberichten, mailings en pitches. De negendaagse overzichtstentoonstelling is een vast onderdeel van de perstours tijdens Dutch Design Week.

EXTRA'S

Finalisten ontvangen 2 entreekaarten voor de Awards Show, 2 exemplaren van het boek Dutch Design Today, en 2 passe-partouts die toegang verschaffen tot de DDA-tentoonstelling en alle locaties van Dutch Design Week.