Yuta Ikeya
Uitgelicht door Christien Meindertsma
— "Ik richt me niet op het ontwerpen van iets nuttigs in de traditionele zin. Mijn missie is om te heroverwegen hoe we technologie kunnen ontwerpen en gebruiken." - Yuta Ikeya
Yuta Ikeya is een ontwerper en ingenieur die nieuwe modellen voor verbindingen tussen mensen en niet-mensen verkent. Zijn werk gaat uit van alternatieve rollen voor technologie, via een ontwerpaanpak die zich richt op meer dan alleen de mens. Hij is gefascineerd door coëxistentie met andere soorten, vooral insecten. Dat inspireert hem om gereedschappen en apparatuur te ontwikkelen waarmee we op een zinvolle manier met hen kunnen omgaan. Ontwerp wordt een kritische lens waardoor we voorbij onze menselijke maatstaven kunnen kijken. Zijn werk is een uitdaging om te begrijpen hoe we als mensen technologie gebruiken om de natuur te ontleden en uit te buiten. Yuta neemt de onzekerheid van interactie met niet-menselijke entiteiten als startpunt voor het ontwerpen van alternatieve technologie die integreert met de natuur en relaties binnen ecosystemen bevordert.
— "Yuta’s werk is gelaagd, inspirerend en prachtig verfijnd." - Christien Meindertsma
Sinds zijn master Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven richt Yuta zich op interacties met insecten en andere niet-menselijke soorten. Hij onderzoekt hoe we een gedeeld gevoel van tijdelijkheid kunnen vormgeven en kritisch kunnen bevragen wat het betekent om een minder extravagante en zorgzame relatie te delen met andere soorten. In Metamorphonic herdefinieert hij de utilitaire benadering van gedomesticeerde zijderupsen, die vaak levend worden gekookt tijdens de productie van zijde. Yuta ontwierp leefomgevingen voor motten in hun verschillende levensfasen. Die dienen als interactieve installaties die geluiden creëren op basis van hun bewegingen. In Negotiating with the Garden (Onderhandelen met de Tuin) verkent Yuta het maken van keramiek in samenwerking met bijen, door modder te delen en samen een tuin te creëren die bevorderlijk is voor bestuivers. Dit project onderzoekt hoe technologische interventies in zijn tuin co-creatie en het delen van hulpbronnen met de natuur kunnen bevorderen. Yuta, die werktuigbouwkunde studeerde in Japan en Zweden, zet zijn onderzoek voort als PhD-kandidaat aan de TU/e, waar hij een nieuwe ontwerpesthetiek onderzoekt die verder gaat dan traditionele mensgerichte schoonheidsnormen.