Manon van Hoeckel

Young Designer DDA18

1

— “Met social design stappen we uit onze eigen wereld en in de wereld van de ander, wat de eerste stap is om de samenleving gelijkwaardiger te maken.”

Manon van Hoeckel ontwerpt ontmoetingen. Met het dagelijks leven van haar doelgroep als basis, ontwikkelt ze tools voor sociale impact die nieuwe inzichten bieden en vreemden aanmoedigen met elkaar in contact te komen. Haar werk richt zich vaak op groepen die over het hoofd worden gezien: ongedocumenteerde vluchtelingen, vrouwen in de gevangenis, dakloze jongeren, ouderen en mensen in een tehuis voor verstandelijk gehandicapten. Of het nu gaat om interventies, programma’s of ideeën, Manon brengt mensen samen en pakt tegelijkertijd de behoefte aan systemische verandering aan. Haar aanpak gaat verder dan productoplossingen en richt zich op actuele en relevante vragen over het verdwijnen van gesprekken in de openbare ruimte, in de politiek en tussen verschillende groepen in onze samenleving. Door middel van haar ontworpen ontmoetingen formuleert ze originele oplossingen die de transformatieve kracht van ontwerp op een natuurlijke manier laten zien.

2

Sinds Manon in 2014 afstudeerde aan Design Academy Eindhoven met een mobiele ambassade voor ongedocumenteerde vluchtelingen, blijft ze interventies creëren die vreemden aanmoedigen om met elkaar te praten. Voor ‘Boijmans wassalon’ (2017-2018) plaatste ze een gratis en volledig werkende wasserette bij de ingang van museum Boijmans van Beuningen. Met je vuile was als vrijkaartje voor het museum, stelde het de rol van het museum ter discussie, nodigde het mensen uit de buurt uit die nog nooit een voet in het museum hadden gezet en bood het een tijdskader voor onverwachte gesprekken. Recente werkte Van Hoeckel aan het Bouwdepot: een traject gericht op het opbouwen van zelfvertrouwen en zelfregie bij dak- en thuisloze jeugd. Het bouwdepot biedt jongeren in een kwetsbare positie een stabiele basis, zodat ze van daaruit kunnen bouwen aan een betere toekomst. In een project voor Kleinkijkacademie ging Manon vermomd als glazenwasser in gesprek met bewoners met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking en maakte zo van de alledaagse zorgtaak een creatieve kans voor verbinding.

3
4

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!