SUPER LOCAL

FROM THE HIMALAYAS

Het project

Het Sagarmatha National Park in Nepal vormt de thuisbasis van de Mount Everest en trekt jaarlijks ruim tachtigduizend bezoekers. Dat leidt tot tragische hoeveelheden afval en druk op het kwetsbare ecosysteem. Super Local en Sagarmatha Next werken samen aan het ‘Carry me back’ systeem. Daarin brengen lokale bevolking en toeristen uit de regio tonnen afval terug naar Kathmandu, waar het wordt gerecycled. Super Local verwerkt waterflesdoppen tot de ‘From the Himalayas’-collectie: drie kiezelvormige plastic stenen en een schaalmodel van Himalaya-bergtoppen. Het perfecte aandenken voor toeristen, waarmee ze thuis hun verantwoordelijkheid voor het milieu blijven uitdragen. De opbrengsten financieren de werkplaats en het personeel die fundament vormen voor dit project.

Vakjury

‘What goes up, must come down’ is een natuurwet die lange tijd niet opging voor het afval op de Himalayas. Super Local kwam met een even poëtische als pragmatische oplossing door weer een neerwaartse afvalstroom te creëren. Er is goed gekeken naar het gedrag van de gebruiker en daarop ingespeeld; de tasjes zijn functioneel en tegelijk een signaal aan medeklimmers. De stenen genereren een nieuw, positief ritueel. Dit systeem zou je terug willen zien op heel veel andere plekken, zoals festivals, duikspots en andere natuurgebieden. Van materiaalstroom tot lokale verwerking, en van objectvormgeving tot circulaire financiering, dit project is super Super Local: toonaangevend in processen compleet en holistisch vormgeven.

— “Super Local ontwerpt met From the Himalayas een heel compleet project, op de hen kenmerkende manier uitgaand van de sociale context en het proces.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!