Christien Meindertsma

Young Designer DDA08

1

— "Ik gebruik een materiaal vaak als metafoor voor bepaalde waarden; zo maak ik een thema als circulariteit begrijpelijk en tastbaar."

Christien Meindertsma onderzoekt de levensloop van producten en grondstoffen. Haar kenmerkende aanpak heeft geleid tot duurzamer ontwerp, gekenmerkt door grondigheid, vakmanschap en een herwaardering van lokale productie en onbenutte bronnen binnen de circulaire economie. Door ambacht en technologische innovatie te combineren en uitgebreide documentatie aan te bieden, verdiept Christien ons begrip van de materialen en producten om ons heen. Hiermee stimuleert ze bewustzijn en discussie, en onthult ze processen die door industrialisatie abstract zijn geworden. Haar onderzoek naar grondstoffen en alledaagse producten maakt een netwerk zichtbaar tussen bron en consument dat steeds onzichtbaarder is geworden.

Sinds haar afstuderen aan de Design Academy Eindhoven in 2003, heeft Christien Meindertsma haar unieke benadering van materiaalonderzoek en design verder ontwikkeld. Soms resulteert haar werk in een documentatie van een proces, zoals bij PIG 05049, waarin ze alle producten vastlegde die van één enkel varken zijn gemaakt. Dit onderzoek toont de mogelijkheden en toepassingen van de verschillende eigenschappen van elk bijproduct en herwaardeert ze als materiaalstroom. Andere onderzoeken leiden tot commerciële producten. Het Flax Project en zijn vele uitlopers zijn typisch voor haar aanpak: Meindertsma kocht een hele oogst van een Nederlandse vlasboer om te onderzoeken hoe vlasproducten lokaal geproduceerd kunnen blijven. FLOCKS Wobot werkt als een 3D-printer met wol, waardoor afgedankte lokale Europese wol industrieel kan worden verwerkt tot driedimensionale structuren, zonder extra materiaal, bijproducten of water. Meindertsma’s onderzoek naar de ondergewaardeerde kwaliteit van lokale wol en hoe deze te hergebruiken gaat door, zoals ze succesvol demonstreerde met De Zachte Stad.

2

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!