Auke Bleij
Uitgelicht door Bob Hendrikx
— "Waarom zouden we de natuur forceren, als we natuur's ultieme pionier haar gang kunnen laten gaan?" - Auke Bleij
Met Respyre pioniert Auke Bleij met hernieuwde mogelijkheden voor stedelijk vergroening. In het hart van deze start-up zit een ingenieus beton dat speciaal is ontwikkeld om spontane mosgroei mogelijk te maken. Respyre biedt simpele, groene oplossingen die uitgestrekte ongebruikte stedelijke oppervlakken kunnen transformeren tot groene infrastructuren die de luchtfilterende en temperatuurregulerende eigenschappen van mos herbergen. Hun bioreceptieve beton kan naadloos worden toegepast op bestaande oppervlakken of worden geïntegreerd in nieuwe constructies, waardoor materiaalwetenschappen en techniek een bijdrage leveren aan urgente problemen die verband houden met verstedelijking en opwarming van de aarde. Vervaardigd uit tot 70% gerecycled cement, maakt het op een slimme manier gebruik van een uitdagend afvalproduct. Het scheppen van de juiste condities voor mos om te gedijen zorgt voor een betere luchtkwaliteit, een habitat voor insecten en micro-organismen en een vermindering van geluidsoverlast door het verkeer en het vasthouden van warmte. Door het verweven van de ecologische waarde van andere soorten presenteert Respyre een natuurinclusieve benadering van de toekomstige stad.
— "Net zoals insecten hun eieren in mos leggen, leg ik mijn vertrouwen in Auke. Zijn natuurlijke innovatie belooft een succesvolle weg naar een groenere wereld." - Bob Hendrikx
Auke is medeoprichter van Respyre, gedreven door een sterke ondernemersgeest en een achtergrond in civiele techniek aan de TU/Delft. Wat begon als onderzoek van de universiteit naar de reden waarom mossen groeien op oppervlakken die grenzen aan spoorwegen, heeft geleid tot een baanbrekende aanpak die de waarde van mos heroverweegt om milieu- en stedelijke problemen zoals luchtkwaliteit en oververhitting aan te pakken en concrete toepassingen te bieden. Hun bioreceptieve beton zorgt voor innovatie in de toegankelijkheid en schaalbaarheid van marktklare groene oplossingen en bewijst dat deze naadloos en betaalbaar kunnen worden toegepast op onverwachte locaties. D’Groene Citer, een renovatie van sociale huurwoningen in Purmerend, is een pilotcase waarin hun snelle en eenvoudige oplossingen op grote schaal worden getest. Respyre verandert een gevel van 300 vierkante meter in een autonoom en natuurlijk luchtverversingssysteem voor de buurt en onderzoekt de veerkracht van mos op verschillende hoogtes, tot wel 20 meter. Het kantoorgebouw Hoex in Oostrum, dat 420 vierkante meter prefab beton gebruikt als onderdeel van een geavanceerd groen kantoorgebouw, is een andere noemenswaardige samenwerking. De buitenlaag van het gebouw bevat het bioreceptieve beton van Respyre om zo de CO2-impact aanzienlijk te verminderen. Dit bewijst de schaalbaarheid van hun oplossingen en de waarde van de juiste partners in het testen en uitdagen van nieuwe toepassingen die de drempel blijven verlagen voor zowel kleine als grote natuurinclusieve projecten.