FAQ - DDA24
Deze pagina wordt ververst op basis van nieuwe ontwikkelingen.
2024
Waarom een reflectiejaar?
-
Al ruim twintig jaar viert en prijst Dutch Design Awards (DDA) elk jaar het beste, interessantste, meest vernieuwende ontwerp en biedt het ontwerpers een podium om hun werk tentoon te stellen en matchmaking aan te zetten.
De afgelopen jaren werden we veel bevraagd, zowel vanuit het ontwerpveld, als door onszelf: voor wie is DDA? Wie bereiken we wel en vooral: wie (nog) niet? Wat is de waarde van een prijs en wat wordt er geprezen? Hoe benutten we optimaal de enorme waarde van onze ontwerp community en de partijen waar we mee samenwerken?
Zowel het ontwerpveld als DDA zijn constant in ontwikkeling. Daarom kiezen we in 2024 voor een jaar van reflectie.
Hoe ziet 2024 eruit voor DDA?
-
In dit ‘verbindingsjaar’ besteden we aandacht aan de rijke historie van DDA, waarbij we focussen op jonge ontwerpers van toen en nu.
We werken samen met tien ontwerpers die eerder winnaar of genomineerd waren in de categorie Young Designers. Deze groep bevragen we over hun proces van de afgelopen jaren, waar ze nu staan, hoe ze hier gekomen zijn en hoe zij vormgeven aan de toekomst. Daarnaast vragen wij hen om ieder één jonge ontwerper te introduceren.
Met welke ontwerpers werkt DDA samen in 2024?
-
Naast online aanwezigheid in verschillende vormen, presenteren we in totaal 20 Young Designers van toen en nu in een expositie tijdens Dutch Design Week 2024.
Kan ik me aanmelden?
-
Er is in 2024 geen open inschrijving en er wordt niet gescout door onze vakjury’s.
Dit jaar ligt de focus op Young Designers van toen en nu. We hebben tien genomineerden en winnaars uit de categorie Young Design gevraagd allemaal één jonge ontwerper van nu voor te dragen, die in hun ogen relevant, interessant en/of indrukwekkend werk maakt.
Is er nog een expo tijdens DDW?
-
Ja, Dutch Design Awards organiseert tijdens DDW24 zoals gewoonlijk een expositie.
Hierin presenteren we de 10+10 Young Designers aan de hand van vijf inhoudelijke missies. Net als afgelopen jaren is deze expositie te bezoeken in Microlab op Strijp-S.
Hoe blijf ik op de hoogte?
-
Je kan je abonneren op onze nieuwsbrief door je gegevens onderaan onze website in te vullen. Volg ons daarnaast via Instagram, Facebook en LinkedIn.
2025 >
Wat is de aanleiding om op Dutch Design Awards te reflecteren?
-
De aanleiding is een combinatie van ontwikkelingen binnen de ontwerpsector, de wereld en vragen vanuit zowel ontwerpers als onszelf als organisatoren van de awards.
In 2024 maken we daarom ruimte voor reflectie. We zijn in gesprek met het ontwerpveld, partners, critici en andere partijen uit of rond het veld over DDA. Op basis van de bevindingen ontwikkelen we een toekomstbestendige vorm voor DDA, die (de ontwikkelingen in) het ontwerpveld op de beste manier representeert. Zo werken we samen met mensen uit verschillende doelgroepen en achtergronden aan een nieuwe strategie voor DDA.
Hoe ziet dat (her)ontwerpen er dan uit?
-
Samen met het ontwerpveld, onze partners en netwerk voeren we in de vorm van focusgroepen gesprekken over de verschillende thema’s, zoals ‘de waarde van een prijs’, voor wie DDA is, welke vorm het beste past, wat we precies beprijzen en hoe de uitwerking daarvan eruitziet.
Daarnaast kijken we ook om ons heen, binnen en buiten onze sector, met als doel daarvan te leren en DDA optimaal te positioneren. Alle inzichten die we opdoen brengen we bij elkaar in een nieuwe strategie en concept voor DDA waar we de toekomst met overtuiging mee tegemoet kunnen.
Wie zijn erbij betrokken?
-
We voeren zo veel mogelijk gesprekken met (oud)juryleden, oud-deelnemers en partners en kritische stemmen binnen en buiten ons netwerk.
Voor wie is DDA vanaf 2025?
-
Dit is een van de vragen die centraal staat in dit reflectie- en ontwikkelproces.
DDA zet zich in om het beste werk van het ontwerpveld en ontwerpers in de spotlight te zetten en het gesprek over (de kracht van) ontwerp aan te jagen. We willen een relevant podium bieden, waarbij ontwerpers erkend worden en er door deelname nieuwe kansen voor hen ontstaan.